Wat te doen bij botulisme?

Wat is Botulisme?

Botulisme is een vorm van voedselvergiftiging. De bacterie Clostridium botulinum produceert de gifstof botuline. Bij de dieren die botuline hebben opgenomen, wordt het contact tussen zenuwen en spieren geblokkeerd. Het gif verlamt de spieren van de vogel, wat kan leiden tot de dood. Botulisme komt veelal voor bij watervogels.

Botulisme komt voor in zeven verschillende typen: A t/m G, waarvan type C het meest voortkomt. De type B en E komen weinig voor. De type A en D komen zelden voor. (Water)vogels zij zeer gevoelig voor type C. De visetende vogelsoorten zijn ook gevoelig voor type E.

In tegenstelling tot wat een ieder denkt, komt botulisme het gehele jaar voor. De meeste gevallen vinden plaats in de zomer.


 

   Ziekteverschijnselen bij dieren
    Door botulisme besmette watervogels zijn te herkennen aan de trage bewegingen. De vogels kunnen slechts korte afstanden of helemaal niet vliegen. Aangezien botulisme de spieren verlamt. De watervogels vluchten vaak het water op of verschuilen zich in een rietkraag. Ze zwemmen met gestrekte hals en laten de kop in het water hangen. Dit komt doordat de nekspieren zijn verlamt. De vogels liggen diep in het water en hebben afhangende vleugels. Ze kunnen ook geen geluid meer produceren. Aangezien de vogels geen kracht hebben hun kop boven water te houden kunnen ze verdrinken. De vogels kunnen ook bewusteloos raken of stikken, doordat de ademhalingsspieren verlamd raken. Dode vogels hebben vaak gestrekte poten, een enigszins gedraaide kop en afhangende vleugels.

 

   Zijn de dieren te redden?
   JA zeker, een door botulisme getroffen watervogel is te redden. De vogels worden doorgespoeld met schoon      zuurstofrijk water. Zodra de vogel is opgeknapt kan het dier weer vrijgelaten worden. 

   Wat kunt u doen?

  • Als u een eend ziet die besmet is met botulisme neem dan contact met de in uw regio dienst doende dierenambulance
  • Vindt u dode eenden, neem dan contact op met Waterschap friesland 058-2922222 of de Gemeente Leeuwarden 14058.  
  • Laat uw huisdier niet in het water zwemmen.

     Laat uw hond niet zwemmen
Doneer direct online! Vermist & gevonden Donateur worden
Volg ons op Facebook of Twitter