Wat te doen bij raam slachtoffers?

 

Raamslachtoffer

Vogels kunnen glas meestal niet zien en vliegen daarom tegen ramen aan, wat allerlei blessures, of zelfs de dood tot gevolg kan hebben.

Met name vogels die op korte afstand een hoge snelheid kunnen ontwikkelen lopen het risico op dodelijke botsingen. De sperwer en ijsvogel zijn vogels met een hoog acceleratievermogen.
Spiegelruiten en grote glazen gebouwen kunnen catastrofaal worden voor jagende vogels (en hun prooien). Met name gierzwaluwen worden hiervan het slachtoffer.
Ook duiven en houtsnippen (tijdens de trek in het voorjaar en najaar) komt u regelmatig tegen als raamslachtoffer. 

IJsvogel

Een vogel die tegen een raam gevlogen is kan tijdelijk versuft zijn. 
Dit kan variëren van een paar seconden tot uren. Vaak worden die versufte vogels in tweede instantie door een kat gegrepen. 
 
Een raamslachtoffer hoeft niet altijd meteen opgevangen te worden. Soms is het beter de vogel enige tijd rust te gunnen. U kunt hem in een doos zetten en wel zo dat de vogel rechtop blijft zitten (zet hem bv tegen een dikke handdoek). In veel gevallen is een vogel na ongeveer een uur volledig hersteld en dan kan hij meteen weer in zijn vertrouwde omgeving vrijgelaten worden.

Als herstel langer op zich laat wachten, zal zo’n vogel opgevangen moeten. Soms is er sprake van functieverlies, bijvoorbeeld verlamde pootjes. Ook dit kan na verloop van enige tijd weer vanzelf herstellen. 

Neem dan contact op met de dienstdoende vogelopvang.

Petra van der Veen (Leeuwarden) 058-2666493

Frida van der Veer (Marsum) 058-2541959

Greet van der Sluis (Beetgum) 06-53554520

 

Doneer direct online! Vermist & gevonden Donateur worden
Volg ons op Facebook of Twitter