Laat uw huisdier chippen

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat u uw huisdier kwijt raakt. Bijvoorbeeld tijdens een wandeling met uw hond of uw kat ontsnapt uit het huis. Een halsbandje met een kokertje kunnen ze verliezen. Daarom is er de belangrijk om uw hond, kat of konijn te laten chippen.

De kans dat het dier met een chip wordt gevonden is vele malen groter

 

 

 

Een chip is een heel klein buisje met een geheugenchip. Op de chip staan 15 cijfers. Deze cijfercombinatie is uniek. Het kan namelijk niet voorkomen dat meerdere huisdieren hetzelfde chipnummer krijgen                              

Het  inbrengen van een identificatiechip kunt u laten doen door de Dierenambulance Leeuwarden . Uw huisdier krijgt de chip tussen de schouderbladen ingebracht, wat  een bijna pijnloze ingreep is. Op de chip staan 15 cijfers. Nadat uw huisdier is gechipt is het heel belangrijk dat het chipnummer wordt geregistreerd bij een database. De Diereenambulance Leeuwarden zal voor u het chipnummer laten registreren bij een database de RCA  (registration Companion Animals)  u hoeft dat dus niet zelf moet doen.

Al de gegevens en inlogcode van u dier krijgt u met via de e-mail, dus dan kunt u bijvoorbeeld u verhuizing of telefoonnummer wijzigen    


  

Mocht uw huisdier door de Dierenambulance Leeuwarden worden opgehaald, dan vindt altijd een controle plaats of het huisdier is gechipt. Dit gebeurt door middel van een reader. Zodra een huisdier een chip heeft, piept de reader en verschijnt het nummer in het display. Aan de hand van het gevonden nummer wordt in de database gezocht naar de gegevens van de eigenaar. 

 

In de database worden onder andere de gegevens van uw huisdier en uw telefoonnummer genoteerd. Als de Dierenambulance Leeuwarden geen contact kan krijgen met de eigenaar, dan wordt het huisdier naar het dierenasiel gebracht. Het dierenasiel zal dan proberen de eigenaar te bereiken. Indien u huisdier is overleden, dan wordt het dier bij de Dierenambulance Leeuwarden in bewaring genomen totdat er contact is geweest met de eigenaar. De eigenaar kan dan in alle rust afscheid nemen van het huisdier.  
                                                             

                        

 

Als u om wat voor reden ook, uw huisdier niet wilt laten chippen, dan kunt u er ook voor kiezen om een halsbandje bij uw kat of hond om te doen. Schrijf dan aan de binnenkant van het bandje uw telefoonnummer en adres op. Een kokertje raken ze vaak kwijt.

Let op: Vanaf januari 2012 is het verplicht dat uw hond een chip heeft.